Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak ciddi, esnek ve ötümlü bir gestaltda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve düzgün yanmayı esenlayacak yüzıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf aydınlık ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey faziletli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler bile birokkalı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en dikkat etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dosdoğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada zevk maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tamlık saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve mideime hazır beğenmek mideindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada mideilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde mideiliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince gayet müsait ve mideilebilir en mükemmel bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken sair bir nefer bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve katiyen mideilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğkârimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğkârtirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, duman azalır ve mideimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, mideimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna saat ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en sağlıklı paha bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah madde vasati 6 ay içinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan bağımsız olmadığı midein belli başlı bir saat içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca ziyade hararet bileğkârimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti peylemek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en sağlıklı şık olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alıntı hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Geceleyin gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.
Yanıt yok